fredag 1 augusti 2014

HEMBYGDSFEST I VINTERMOSSEN TILL MINNE AV JOHAN SUNDBERG FÖDD 1853.

Så var det äntligen dags...Efter ett par års planerande med Torsten Nilshamre och undertecknad så kom då äntligen dagen. Torsten är barnbarnsbarn till Johan Sundberg som föddes 1853 i Norra Björkfall, Ljusnarsberg. Far skulle varit Greve Hampus Mörner på Stärnfors. Faderskapet var inte officiellt erkänt och mor var Anna Stina Jansdotter. 1868 flyttade den femtonårige JS till Stora Bråten, Ramsberg där han jobbade som dräng. Där träffa han Anna-Charlotta Fredriksson. 1876 flyttade familjen till Björkäng, Ljusnarsberg. 1881 flyttade familjen till Bergmästarbacken, Hjulsjö. Hampus Mörner bekostade JS utbildning till skogvaktare. 1896 flyttade familjen till Vintermossen, Ljusnarsberg. År 1910 köpte JS fastigheten som än i dag kallas Sundbergs. Läs vidare på Kopparberg då och nu för mer information. Efter JS fru gått bort började han cykla runt i bygden och missionera, spela på sitt psalmodikum och sjunga sånger ur sin handskrivna sångbok. Här är några bilder från den fina dagen.
 
 
Drygt 150 personer kom till Vintermossen och till Sundbergs för att avnjuta vacker sång och musik. Vädergudarna var på vår sida denna vackra dag. Både sol och lite svalare under den lummiga träden.
 
 
Petter Alburg( barnbarnbarnbarnsbarn) till JS spelade på Johan Sundbergs psalmodikum, och det sjöngs ur JS handskrivna sångbok. Mikaela hans dotter sjöng bl.a Bred dina vita vingar så vackert och Anna-Carlotta Nilshamre ( dotter till Torsten Nilshamre) sjöng Summertime så det sög tag ända in i själen.
 
 
Från Nya Kopparbergs Hembygdsförening kom Clifford Hallberg och sålde böcker och skrifter från bygden.
 
Hammarbackens Hembygdsförening höll i serverinegn av korv, Hammarbacksrufsor m.m. Från vänster; Marion Biversten, Monica Arvidsson, Kristina Luth och Linnéa Ericson.
 
 
Skönt i det vackra vädret, med att låta öppna alla sinnen och ta in all den vackra musiken och sången i den vackra byn.
 
 
Här sjunger Anna-Charlotta Nilshamre; Summertime......
 
 
Bergslagarnes Spelmansgille spelade smekande låtar som klingade över skogarna, vattnen och dalarna.
 
Här berättar Curt Lindmark om den kände spelmannen Blinde-Petter mellan låtarna.
 
 
 
 
Här berättar Torsten Nilshamre om sin släkt.....mycket intressant.
 
 
Här står Leni Stéen under den ask som Johan Sundberg satt under sin tid i Vintermossen.
 
 
Här på dörren satt bilder och släktträd på JS släkt som det resonerades mycket om och det blev många aha när det föll på plats det ena efter det andra.
 
 
Svårfångad på bild....i färd med att ordna det ena efter det andra var Marianne Hedin-Jansson som tillsammans med sin man Janne Jansson och hunden Molly öppnade sitt hem för oss.
 
 
Här tackar Torsten för den fina dagen....jag tror det var en mycket nöjd och lycklig man som återvände hem till Askersund efter den här trevliga och lyckade dagen...
 
Jag måste ge alla Er som varit med under resans gång för att få till den här Hembygdsfesten en stor varm ros, tack till Marianne och Janne för er gästfrihet och hjälp med allt vi kom med som skulle förvaras, tack till Leni och Lars-Ove som ställde upp och fixade med en det ena och andra och till familjen Lindars med inträdet m.m. Och jag måste säga att ni har verkligen tagit emot oss med massor med värme, vänlighet och glädje och fått oss att känna en god gemenskap hos Er alla i byn.Och tack till alla Er som besökte oss.
 
 Kram
Anna-Britta Forslund
 
 
 

 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar